srijeda, 20. svibnja 2020.

TVARI I PODJELA TVARI

Posmatranjem tijela oko nas možemo zaključiti da njihova svojstva ne ovise o njihovoj veličini ili obliku. Stoga se pokazalo kao korisno svrstati pod jedan pojam  tijela koja se međusobno razlikuju samo po veličini i obliku, dok su im sva ostala specifična svojstva (bilo fizička ili hemijska) ista. Ovaj skupni pojam je pojam "tvar". Tvari su različiti pojavni oblici materije, to je kvalitativno (šta) i kvantitativno (koliko) određen oblik materije. Kada znamo koja materija - kvalitet (bakar, aluminij, voda...) i koliko materije - kvantitet (1 kg, 0,1 g ...) materije imamo onda je to tvar. Zato kažemo da se materija pojavljuje u obliku tvari.
Tvari mogu biti: proste - hemijski elementi i složene - hemijski spojevi i smjese.
Također tvari se dijele na: čiste tvari i smjese.
Čiste tvari su one koje su građene od istovrsnih čestica i one u svakom svom dijelu imaju ista svojstva. U čiste tvari spadaju hemijski elementi (proste čiste tvari) i hemijski spojevi (složene čiste tvari).
Elementi su proste tvari koje se ne mogu razložiti na jednostavnije. 
Spojevi su složene tvari koje su građene od dva ili više elemenata koji su međusobno reagovali. 
Smjese su mješavine dvije ili više čistih tvari. Mogu biti homogene i heterogene. Homogene smjese su one kod kojih se sastojci ne vide dok su heterogene smjese one kod kojih se satojci vide. U homogene smjese spadaju rastvori, smjese plinova i legure. I homogene i heterogene smjese mogu se nalaziti u svim agregatnim stanjima.

Nema komentara:

Objavi komentar